Györesz 3x.-ik szülinapjára csináltunk a Zurammal, nagy sikere volt :-)
Részletesen az Olasz kaják könyvében is megtalálható, az alaptésztát bármivel lehet variálni, én ezt szeretem, mert a fekete szeder olyan jól mutat a mascarponén. Könnyű, friss torta, ha a tésztából többet csinálsz le is lehet fagyasztani!
Hozzávalók a tésztához:
125 g vaj, 100 g porcukor, egy csipet só, 255 g sima liszt, 1/2 citrom reszelt héja, 2 nagy tojás, 2 evőkanál hideg tej vagy víz, ráadás: vaníliarúd belseje
Hozzávalók a töltelékhez:
1 vaníliarúd (érdemes beruházni rá, mert sokkal finomabb, mint a vaníliás cukor, és állati jól néz ki a fehér krémben a fekete mag), 500 g mascarpone, 100 ml főzőtejszín, 3 evőkanál cukor, 15 evőkanál grappa (ezt kihagytam) 310 g szeder vagy bármi más, 2 evőkanál eperdszem
Tészta:
Részletesen az Olasz kaják könyvében is megtalálható, az alaptésztát bármivel lehet variálni, én ezt szeretem, mert a fekete szeder olyan jól mutat a mascarponén. Könnyű, friss torta, ha a tésztából többet csinálsz le is lehet fagyasztani!
Hozzávalók a tésztához:
125 g vaj, 100 g porcukor, egy csipet só, 255 g sima liszt, 1/2 citrom reszelt héja, 2 nagy tojás, 2 evőkanál hideg tej vagy víz, ráadás: vaníliarúd belseje
Hozzávalók a töltelékhez:
1 vaníliarúd (érdemes beruházni rá, mert sokkal finomabb, mint a vaníliás cukor, és állati jól néz ki a fehér krémben a fekete mag), 500 g mascarpone, 100 ml főzőtejszín, 3 evőkanál cukor, 15 evőkanál grappa (ezt kihagytam) 310 g szeder vagy bármi más, 2 evőkanál eperdszem
Tészta:
- 28 cm-es tortaformát ki kell vajazni. Vaj+cukor+só krémmé kavar majd összegyúr a liszttel, vanília magokkal, reszelt citrommal és a tojássárgájával (géppel vagy kézzel).
- Amikor durvára darált zsemlemorzsa állaga van öntsd fel a tejjel, gyengéden paskolva dolgozd golyóbissá, majd lisztezd be egy kicsit. Ne gyúrd sokáig! Folpackba és a hűtőbe be 1 órára.
- Vedd ki a hűtőből és nyújtsd ki, tedd bele a sütőformába. Tedd a fagyasztóba egy órára vagy tegyél rá sütőbabot, akkor nem jön fel a közepe (én betettem a fagyasztóba és mégis feljött a közepe, de úgyis jó lett).
- 180 fokos sütőbe 12 percig aranybarnára sütni, majd hagyni kihülni.
Krém:
- Mascarpone+tejszín+vaníliamag+cukor összekever, addig verni amig sima, fényes krém lesz.
- Kihült tortára rálapátolni, majd a szederrel díszíteni.
- Vízzel felmelegített eperdszemmel megkenegeted a szedrek tetjét, oszt kész is :-)
Happy birthday Györesz!
Csók, Ányez
Köszönöm szépen:) és ráadásul isssteni volt a torta.
VálaszTörlésGyöresz