Ím a recept: Végy úgy 20-25 db bodzavirágot. Ha ennél több, akkor az csak jót tesz neki. Sokkal intenzívebb lesz az íze! Forralj fel 5 liter vizet. Keverjünk el benne 3,5 kg cukrot (jó-jó, tudom, de ez szörp lesz) lehet mézzel is próbálkozni, de úgy esélyes, hogy megbuggyan. Fél kg cukrot pedig kezdjünk el karamellizálni. Semmi extra, simán fel kell tenni egy kis lábasban a tűzre, és folyamatosan kevergetve szépen megolvad a cukor. Erre kell ráönteni 1 liter vizet. Óvatosan, mert fel fog csapni a gőz, és ráadásul a cukor is megkeményedik pillanatok alatt. De semmi pánik, tovább melegítve újra jó lesz. A két lötyit össze kell önteni, újra felforralni, majd hagyni kihűlni. Ebbe mehet a bodzavirág, 5 db citrom felkarikázva (előtte jól mossátok meg a héját), 10 dkg citromsav, és 1 kávéskanál nátrium-benzoát. 4-5 napig kell állni hagyni, közben néha összekevergeni, utána leszűrni, és már iható is. A tartósítószer sántít, én is tudom.... De amit gyorsan megisztok, abba nem kell tenni. Nekem a hűtőben van legalább 2 hete a tartósítószer nélküli, és semmi baja :) jó 'étvágyat' hozzá!!
Györesz
UI: A Muki's Farm egy kis magyarázatra szorul. Bár nem mindenkinek:) Van, aki már kóstolta a Mukik házikészítésű finomságait, legalábbis szerintünk finomságok. Készült már finom fűszeres olajban sajt, sárgabarack leki (na ez valami isssssteni!!!!), almalekvár, eperlekvár (a kertünkben levő eperfáról), narancshéj lekvár, és legutóbb a bodzaszörp. A készlet karácsony táján szokott megcsappanni, amikor meglátogatjuk a barátainkat. De hát ezeknek bizony ez a sorsa:)
Hello Csajok!
VálaszTörlésA fincsi kis bodzaszörp recept kiegészítése: tartósítószer állítólag kiváltható pici ecettel, és az ízén mit sem változtat...így még nem próbáltam, én évek óta tartósítóval csinálom (1 kávéskanál végülis az 5 literbe...hm)
De megbízható forrásból az info ;-)
pusZ
Zuzu